Szájsebészeti beavatkozások


A szájsebészet szóról legtöbbünknek valamilyen rémtörténet és rengeteg vér jut először az eszébe.
Valóban, sokszor nem lehetséges más úton, konzervatívan megoldani egy-egy fogászati problémát, és szükség lehet gyakorlott, erre a területre specializálódott fogorvos segítségére.

A bölcsességfogak, foggyökér körüli gyulladások vagy ciszták eltávolítása, az arcüreg zárása/emelése, az implantáció nem végezhető el minden fogászati praxisban.

Rendelőnk rendelkezik az ilyen műtéti beavatkozásokhoz szükséges felszereltséggel és háttérrel.
Főorvosunk nagy múltú szájsebész, sok ezer beavatkozással a háta mögött, így biztos kézzel, tapasztalt problémamegoldó képességgel rendelkezik, ami miatt más orvos kollégák is sok esetben kikérik véleményét szájsebészeti beavatkozásokkal kapcsolatosan.

Implantáció

1. All on 4, implantátumokon csavarral rögzített fogpótlás

Az eljárást elsőként Dr. Paulo Malo portugál fogorvos alkalmazta 1998-ban. Azóta számos változáson ment át a kezelés mind szájsebészeti mind protetikai fázisa. 

Klinikánk vezető orvosa Dr. Tálos Marianna több mint 28 éves szájsebészeti tapasztalattal rendelkezve a legmodernebb módszerekkel végzi a teljesen fogatlan páciensek rehabilitációját.A megfelelő minőségű csontba helyezett implantátumokon csavarokkal elhorgonyzott pótlás funkcionálisan és esztétikailag is megfelelő rehabilitációt nyújt.

  1. 1.     Az all on 4 technikának köszönhetően maximálisan kihasználható a rendelkezésre álló csont. A teljes fogatlansággal küzdőpáciensek számára lehetővé teszi, hogy a természetes fogakhoz hasonló rögzített protézis hordását. A módszer előnye, hogy az implantátumok az állcsontok elülső régióiban kerülnek behelyezésre. Itt idősebb korban is elegendő csontmennyiség található.Illetve nem zavarnak olyan anatómiai képletei, mint az arcüreg vagy az alsó állcsontban futó és azt beidegző nervus alveolaris inferior.
  2. 2.     A hátsó implantátumok 30 fokos szögben döntve kerülnek beültetésre, megkímélve ezzel a pácienst a további csontpótlások,műtétek sorozatától. Az implantátumoknak a behelyezés pillanatában elért primerstabilitásától függően a pótlás azonnal terhelhető. Ebben az esetben a páciens már a műtét követő napon kaphat egy rövidített, 10 foggal bíró műanyag ideiglenes hidat. A többi esetben az implantátumoknak gyógyulási időre van szüksége, ezzel kivárva az osseointegratio folyamatát. A felső állcsonton ez az idő 4, míg az alsó állcsonton 6 hónapot jelent.
  3. 3.     A gyógyulási idő letelte után már több műtétre nincs szükség. Ekkor veszi kezdetét a protetikai munkafolyamat. Melynek végén a páciens mosolyogva hordhatja az implantátumokon csavarokkal elhorgonyzott 12 tagú porcelán körhidat. A csavarral történő elhorgonyzásnak hála folyamatos, lelkiismeretes egyéni szájhigiéne és fél évenkénti kontroll mellett a pótlás több évig, évtizedig panaszmentesen hordható.

Ha szenved a kivehető pótlás okozta kellemetlenségektől, mint annak stabilitásának hiánya akkor bátran keresse felrendelőnket.

2, Implantáció részleges foghiány pótlására
  1. Szóló foghiány pótlására
  2. Több foghiány pótlására

Sok páciens idegenkedik a kivehető fogpótlások viselésétől. Ha nem áll rendelkezésre elegendő számú és elhelyezkedésű fog az illető szájában, de mindenképp ragaszkodik a rögzített hídpótláshoz, a megfelelő stabilitás érdekében úgynevezett „műgyökere(ke)t”, fogászati implantátumokat ültetnek be az állcsontjába.
Ezek különböző méretű és alakú, szövetbarát anyagból (titán ötvözetből) készült csavarok vagy lemezek.

Az implantáció kivitelezését mindig alapos általános és fogorvosi kivizsgálás előzi meg. Pácienseinktől három hónapnál nem régebbi vérvizsgálati leletet, allergiavizsgálat elvégzését és friss panoráma (OP) röntgenfelvételt kérünk. A beültetést csak a teljesen gyulladásmentes szájüregben lehet elvégezni!

Maga a beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, steril körülmények között. Egy kis metszés az ínyen, majd a csontban az előre megtervezett helyre egy csontfurat készül, amibe az implantátumot az orvos betekeri. Felette az ínyt varratokkal zárja, melyek egy héttel a műtét elvégzése után kerülnek eltávolításra.


Egyszerű foghúzás:

Foghúzásra több okból is szükség lehet. Vagy azért, mert annyira elszuvasodott, eltört, mozog, hogy megmenteni más módon már nem lehetne, de akár fogszabályozás tervezése miatt is sor kerülhet kvázi egészséges, de felesleges fog eltávolítására.
Ilyenkor helyi érzéstelenítés mellett egy speciális, az adott fogra anatómiailag megtervezett fogóval történik a húzás.

Foghúzás műtéti feltárásból:


Ha valamilyen ok miatt a fenti művelet nem végezhető el, más módszer alkalmazása szükséges. Legtöbbször az alsó bölcsességfogak rendellenes elhelyezkedése vezet műtéti eltávolításukhoz. Pácienseink megfelelő felvilágosítása céljából ezt mindig egy konzultációs időpont előzi meg, ami során tájékoztatást adunk a műtét menetéről, lehetséges szövődményeiről és az utóhatásokról, teendőkről is.

Gyökércsúcs amputatio/ resectio:

A fog megmentése érdekében végzett kisműtét, melynek célja a gyulladásos folyamatot okozó, konzervatív úton, gyökérkezeléssel már nem meggyógyítható, gyökércsúcsi gyulladásos gócforrás eltávolítása. Konzultáció előzi meg, és röntgenfelvétel szükséges az adott területről.

Cysta eltávolítás:

Az állcsontokban gyakoriak a fogeredetű, jóindulatú cysták, azaz tömlők. Ezek vagy gyulladásos eredetűek, vagy fogfejlődési zavar során keletkeznek. Általában tünet- és fájdalommentesen növekednek, a csontot eközben észrevétlenül pusztítják. Eltávolításuk mindenképp szükséges, hiszen, bár panaszt nem mindig okoznak, de az állcsontot bontják, és olykor be is gyulladhatnak.




Keresés a tartalomban:

Rendelési idő:
HÉTFŐ 9.00 - 19.00
KEDD 9.00 - 19.00
SZERDA 9.00 - 19.00
CSÜTÖRTÖK 9.00 - 16.00
PÉNTEK 9.00 - 13.30


HEDENTTAL- Fogorvosi Rendelő

Cím: Budapest, Üllői út. 14 1/2
Tel: 06-1-266-9558
Mobil: 06-20-401-8561

Rendelési idő:
Hétfő - Kedd - Szerda - Csütörtök: 09:00 - 19:00
Péntek: 9:00 - 12:00