Fogpótlások


Amennyiben egy vagy több fog valamilyen okból kifolyólag hiányzik, lehetőség van ezek pótlására. Attól függően, hogy hány darab, és melyik fogakról van szó, rengeteg megoldás létezik a probléma megszűntetésére.
Mivel ezek a megoldások nagyban függnek az adott páciens egyéni fogazati állapotától, esztétikai igényességétől és anyagi lehetőségeitől, csak néhány fontosabb kifejezés magyarázatát tesszük közre.
A konkrét tervezet elkészülése csak a rendelőben, személyre szabottan történhet!

Csapos műcsonk:

Úgynevezett csapos műcsonkot akkor készítünk, ha a restaurálni kívánt fognak nagyon kevés része, vagy szinte csak a gyökere maradt épen. Ilyenkor az előzetesen elkészített, korrekt gyökértömés kétharmadát eltávolítjuk, lenyomatot veszünk és a technikus fogászati, nikkelmentes fémötvözetből (de készülhet aranyból, vagy fémmentes anyagokból is) egy „pöckös” csonkot készít, ami a gyökérbe ragasztás után úgy egészíti ki a maradék fogat, mintha az egy lecsiszolt fogcsonk lenne. Erre készülhet a borítókorona.

Korona:


Koronával visszaadhatjuk a fog eredeti, természetes formáját és esztétikáját. Akkor választjuk ezt a megoldást, ha a fog koronájának nagyon nagy része hiányzik, vagy ha az adott fog esztétikáját kívánjuk javítani. Ilyenkor az orvos a fogat körbecsiszolja, lenyomatot vesz, majd a fogtechnikus elkészíti a pótlást. Korona készülhet fogászati fémvázra égetett kerámiából, arany-kerámiából és különböző fémmentes anyagokból is (GradiaO, cirkónium vázú kerámia), amire egyre nagyobb igény van a páciensek részéről.


Híd:

Híd készítése esetén szükség van néhány vagy akár az összes megmaradt fog „lecsiszolására”. Ezek az előkészített fogak lesznek a híd pillérei, amik a hiányzó és pótolni kívánt fogat vagy fogakat tartják, rögzítik a szájban. Lenyomatvétel után a fogtechnikus készíti el a híd vázát, ami készülhet fémből vagy fémmentes ötvözetből is. Erre azután kerámia leplezés kerül, így lesz teljes az esztétikum. Rögzítése a szájban speciális, fogászati ragasztócementtel történik.

Inlay elhorgonyzású híd:

Remek megoldás akkor, ha csak egy (maximum kettő) fog hiányzik, és a két szomszédos fog már tömött vagy szuvas. Ilyenkor nem szükséges körbecsiszolni a fogakat, hanem elegendő a régi töméseket/lyukakat eltávolítani, és egy speciális üreget kialakítani. Lenyomatvétel után a technikus egy speciális, üvegszállal megerősített anyagból formázza meg a tömések helyére a betéteket, amik tartani fogják a hiányzó foga(ka)t.


Kombinált fogpótlás:

A kombinált fogpótlás egy fix, szájban rögzített és egy másik, kivehető részből áll. Legtöbbször akkor van erre a típusú fogpótlásra szüksége valakinek, ha a rágófogai hiányoznak, de elöl a szemfogak, metszőfogak még megvannak. Ilyen esetben teljesen fix, beragasztott fogpótlás csak implantátumok felhasználásával készíthető. Abban az esetben, ha ez valamilyen okból kifolyólag nem megoldható, akkor a kombinált fogpótlás a legjobb megoldás.

A fix rész általában egy híd, amit fogászati ragasztócementtel rögzítünk a megfelelően előkészített fogakra. A kivehető rész ehhez különbözőképpen kapcsolódhat:

- fémből öntött kapoccsal, ami a kivehető részből nyúlik ki és körbeöleli a fix rész szélső fogát. Ennek a megoldásnak a legnagyobb hátránya esztétikai, ugyanis a kapcsok láthatóak.
- ennél jobb, erősebb és esztétikusabb megoldást nyújtanak az úgynevezett finommechanikai rögzítő eszközök (pl.: csúsztató, ot-cap). Mivel ezek a rögzítő egységek a fogpótlás belsejében vannak elrejtve, mások által észrevehetetlenek, másrészt sokkal stabilabb érzést nyújtanak viselőjüknek is.

Az ilyen típusú pótlások tervezése nagy gonddal, egyénre szabottan történik, ezért részletes megbeszélésük csak személyesen lehetséges!


Teljes kivehető fogpótlás:

Teljes foghiány esetén ez a legolcsóbb és legegyszerűbb fogpótlási mód. A pótlás fogai, műínye és alaplemeze műanyagból készülnek fémhálós erősítéssel. A fogak színét és alakját közösen választjuk ki, így a páciens szervesen részt vehet új mosolya kialakításában. A felépítményt az anatómiai adottságok, illetve különböző fizikai erők tartják a helyén. Sajnos, ha a szájban lévő viszonyok már nem megfelelőek, akkor ragasztásra lehet szükség.

Amennyiben az állcsont megfelelő vastagságú, lehetőség adódik a kivehető fogpótlás implantátumokkal történő stabilizációjára. Ilyen esetben - az orvossal történő konzultáció után - megfelelő számú implantátum beültetésére kerül sor, majd néhány hetes gyógyulási időszak után készítik el a fogpótlást. Ez az alsó, és a felső állcsont esetén egyaránt megvalósítható stabilizálási módszer.Keresés a tartalomban:

Rendelési idő:
HÉTFŐ 9.00 - 19.00
KEDD 9.00 - 19.00
SZERDA 9.00 - 19.00
CSÜTÖRTÖK 9.00 - 16.00
PÉNTEK 9.00 - 13.30


HEDENTTAL- Fogorvosi Rendelő

Cím: Budapest, Üllői út. 14 1/2
Tel: 06-1-266-9558
Mobil: 06-20-401-8561

Rendelési idő:
Hétfő - Kedd - Szerda - Csütörtök: 09:00 - 19:00
Péntek: 9:00 - 12:00