Fogmegtartó/konzerváló fogászati kezelések. Esztétikai fogászat.


Fogmegtartó/konzerváló fogászati kezelések. Esztétikai fogászat.

Napjainkban az egészséges, csillogó fogsor már nem elérhetetlen kívánság. Ki ne vágyna arra, hogy teli szájjal, bátran mosolyoghasson? Kutatások bizonyítják, hogy jelentősen megnő az egyén önbizalma, és kiegyensúlyozottabb a kedélyállapota, ha fogazatának állapota rendezett.

A konzerváló fogászat keretein belül történik a lyukas fogak ellátása, a régi, elhasználódott tömések cseréje, a letört fogak helyreállítása, a begyulladt, fájó fogak is megmenthetőek egy pontos, jól kivitelezett gyökértöméssel. Ha pedig valaki fehérebb, világosabb tónusú fogakat szeretne, fogai kifehérítésére is lehetősége van.

Esztétikus fogtömés:

A mai modern fogászati tömőanyagok (kompozitok) segítségével szinte észrevehetetlen, „fogszínű” és pontos tömés készülhet. Fémes (amalgám) töméseket rendelőnkben már nem készítünk, hiszen ezeknek a tömőanyagoknak a fizikai tulajdonságai felveszik a versenyt az amalgáméval, az esztétikájuk pedig messze túlszárnyalja azt.

Inlay/onlay/betét:

Betét készítését akkor javasoljuk, ha a helyreállítani kívánt fogból túl sok hiányzik illetve, ha a fog gyökérkezelt. Ilyen esetekben a fog törésének, repedésének megakadályozása a cél.
A betét  készülhet aranyból, porcelánból és egy speciális, üvegszállal megerősített műanyag-porcelán keverékből (GradiaO). A betétet a fogtechnikus készíti el a fogorvos által vett lenyomat alapján, majd az orvos ragasztja be fogászati ragasztócementtel. A betét előnye, hogy rendkívül esztétikus, nagyon pontos, a rágóerőt elosztva megvédi a maradék fogállományt a töredezéstől, és sokkal tartósabb egy „sima” tömésnél.

Amalgám tömés cseréje inlay-re

Kép1
Kép1
Kép2
Kép2
Kép3
Kép3
Kép4
Kép4

Héjak:

Héjat legtöbbször a felső nagy- és a kismetszőre szoktunk készíteni, ha már egy olyan nagy, vagy több kisebb tömés van benne, amit egy egyszerű töméscsere nem oldana meg. Ugyanez a helyzet áll fent akkor, ha foltos, elszíneződött fogról van szó, amin egy külső-belső fehérítés érdemben nem segítene.
Ilyen esetekben a fog ajak felé eső és oldalsó felszínéből néhány millimétert lecsiszolunk, lenyomatot veszünk róla, és a technikus által készített speciális műanyag-porcelán keverék (GradiaO) vagy cirkónium vázú kerámia leplezésű  „lapocskát” ragasztunk rá, ily módon helyreállítva a fog esztétikáját.

Gyökérkezelés/endodontiai beavatkozások:

Az utóbbi években egyre inkább előtérbe került a fogorvoslásban a fogmegtartó szemlélet.
Eszerint csak a legvégső esetben, a menthetetlennek diagnosztizált fogaknál van szükség a fog eltávolítására. Gyökérkezeléssel a legtöbb, régen kihúzásra ítélt fog napjainkban már megmenthető!
Maga a kezelés aprólékos, precíz munkát igényel a fogorvos, és türelmet a páciens részéről, mert a fog gyökércsatorna rendszerének végső lezárása előtt esetleg több alkalommal is el kell jönnie a rendelőbe. De a végeredmény érdekében ez nem felesleges időpocsékolás, hiszen megmarad egy saját, funkcionáló fog!
A gyökértömések után fellépő leggyakoribb utóhatás a fog ráharapásra jelentkező fájdalma. Ez a kellemetlenség azonban néhány napon belül vagy 1-2 hét után rendeződik, fokozatosan megszűnik.
Előfordulhat még a kezelés során használt tűk törése is, ami bár ritka, de lehetséges szövődményként számba kell venni.

A gyökérkezelés szükségességének több oka is lehet:


1., ha egy fog oly mértékben szuvas, hogy a szuvasodás eléri a fogbélkamrát, és az ott lévő erek, idegek gyulladása lép fel (ez az úgynevezett „pulpitis”). Először hideg-meleg érzékenység lép fel, (sokszor túl hideg, vagy túl meleg ételek fogyasztása esetén nyilallást érez a beteg, ami után a fog belsejében érezhető lüktetés csak pár perc múlva szűnik meg teljesen).
De ha a folyamat tovább terjed, akkor folyamatosan, inger nélkül is észlelhető lüktető, sokszor kisugárzó, olykor az elviselhetetlenségig fokozódó fájdalom léphet fel.
A tünetek az éjjeli órákra általában fokozódnak, és legtöbbször nincs más megoldás, mint a fog „kiidegelése”. Ha a megfelelő kezelés nem történik meg időben, a fog elhal, és a fájdalom megszűnik. De ez nem jelenti azt, hogy meg is gyógyult! Ilyen esetekben is csak a gyökérkezelés, és ezzel együtt az elhalt szövetek kipucolása, eltávolítása jelenti a korrekt megoldást.

2., ha egy fog elhalt. (Ez történhet különösebb tünetek, előjelek nélkül is!)
Ilyen esetben az elhalt fogban kórokozók szaporodhatnak el, melyek hetek, hónapok múlva a gyökércsúcs körüli területre is kiszabadulva gyulladást idézhetnek elő. (A páciensek többsége ilyen esetben ráharapásra érzékenynek érzi az adott fogát.)
Ez az állapot felszámolható, a gyulladás tovaterjedése megállítható, ha a gyökércsatornát mechanikai módszerekkel kitisztítjuk, és kémiailag is fertőtlenítjük különböző anyagokkal, majd ezt a steril, megmunkált csatornát (vagy csatornákat) betömjük. Így a fogat nem kell eltávolítani, később pedig helyreállítható a fog koronai része is.

3., ha valamilyen baleset következtében sérülést szenved a fog idegcsatornája.


Mivel a gyökérkezelt fogak hajlamosabbak a törésre, és az ilyen fogak esetében már valószínűleg nagy mennyiségű foganyag hiányzik, ilyen esetekben a koronai rész helyreállítására nem az egyszerű fogtömést, hanem betét készítését javasoljuk.

Fogfehérítés:

Ha fogai színét túl sötétnek találja, vagy csak zavarja, hogy egy-kettőnek árnyalata túlzottan elüt a többiétől, lehetősége nyílik ennek megváltoztatására. Azonban tudnia kell, hogy a fehérítő anyagok csak a fogszövetet fehérítik, a már meglévő tömések, pótlások színét nem változtatják meg, így a kezelés előtt vagy után szükségessé válhat azok cseréje a maximális esztétika eléréséhez!
A teljes fogsor kivilágosítására az otthoni, „sínes” fogfehérítési módszert alkalmazzuk. Ez esetben egy alginát lenyomat alapján műanyag sínt készít technikusunk, ami a páciens fogaira pontosan passzol, és amibe a speciális fehérítő zselé kerül majd. A sínt éjszakára kell a fogakra helyezni, és néhány (4-5) alkalom után már élvezhető is a végeredmény. Ezt a módszert csak a teljesen rendbetett, szanált fogazat esetén ajánljuk, tehát a kezelés előtt célszerű a meglévő lyukas fogakat betömetni!
Ha a fogfehérítés azért szükséges, mert egy vagy néhány (legtöbbször gyökérkezelt) fog elszürkült, szükség esetén kicseréljük a régi gyökértömést, majd a fehérítéshez használt zselés anyagot felvisszük a fogra, illetve a fog belsejébe, és egy speciális lámpával megvilágítjuk, hogy hatását kifejthesse. Így a fogat belülről és kívülről pár alkalmas kezeléssel a rendelőben kivilágosítjuk.


Otthoni fogfehérítés

Biztonságos -e a fogfehérítés?

Igen. A fogorvosi felügyelettel végzett fogfehérítés biztonságosságát sok éves klinikai tapasztalat bizonyítja. Az Opalescence fo hatóanyaga a karbamid- peroxid, amelynek világszerte emberek milliói köszönhetik hófehér mosolyukat.
Hogyan történik a kezelés?

Fogorvosa eloször lenyomatot készít a fogakról, amelynek alapján elkészít egy speciális fogsínt. Ebbe a vékony, a fogakra pontosan illeszkedo sínbe kerül a fehéríto zselé. A fehérítés során a karbamid- peroxid elbomlásakor keletkezo oxigén behatol a fogzománcba és a dentinbe, és kifehéríti az elszínezodött területeket. Az anyag a fog szerkezetében nem okoz változást, csak a fog színe válik világosabbá.

Meddig kell folytatni a kezelést?


A színváltozás legtöbbször már egy éjszakai használat után észreveheto. Az optimális eredmény eléréséhez átlagosan 7-10 napos alkalmazás szükséges. Fogorvosa tájékoztatni fogja Önt arról, hogy az Ön esetében milyen eredmény várható a kezeléstol.


Van-e mellékhatása a kezelésnek?

Néhány esetben a páciensek a fogak fokozott hoérzékenységét tapasztalják a fehérítés alatt. Ez azonban csak átmeneti jelenség, és fogorvosa szükség esetén speciális anyagok alkalmazásával teljesen megszüntetheti a kellemetlen tüneteket. Ez a hoérzékenység a kezelés befejezése után néhány napon belül magától is megszunik.

Mennyire tartós az elért eredmény?


Ez sok mindenben Öntol is függ. Az eredmény akár végleges is lehet! A jó szájhigiénia, az alapos fogmosás - különösen a fogakat elszínezo ételek, italok fogyasztása után-, hosszú évekre biztosíthatja a kialakult, fehérebb fogszínt. Ez átlagosan 1-3 évet jelent, ami után a fehérítés szükség esetén megismételhető.

Otthoni fogfehérítés előnyei:


-    Kevesebb a fogorvosi rendelőben eltöltendő idő
-    Otthonában végezhető, nem kell időponthoz igazodnia, Ön jobban be tudja
     illeszteni a napi programjába
-    A sín megtartható, így bármikor rendelhet hozzá további zselét, és használhatja a
     kezelést követően is más célokra (pl.: fluorkezelés)
-    Ellenőrizheti a fogfehérítés hatását a fogszínkulcs segítségével
-    Bármikor abba hagyhatja illetve újra kezdheti a kezelést
-    Kevésbé költséges

Használati utasítás:

Mosson fogat az Opalescence fogfehérítő fogkrémmel vagy az Ön által használt fogkrémmel! Az Opalescence fecskendő zárókupakjának eltávolítása után juttassa az anyagot a fogsín aljába és az arc fele eső oldalfalaira! Fél vagy háromnegyed fecskendő anyagra lesz szükség.

Határozott mozdulattal juttassa a sínt teljesen a helyére. A kinyomódott gél felesleget óvatosan távolítsa el. Öblítsen vízzel kétszer, ügyeljen rá, hogy az anyagot ne nyelje le.
A sínt éjszaka, ill. nappal is viselheti.

Az előírt idő /6-8 óra/ eltelte után vegye le a sínt. Távolítsa el és öblítse le a gél maradékot a fogakról, majd tisztítsa meg a sínt. Étkezés vagy folyadékfogyasztás előtt a sínt el kell távolítani. A fogsín viselésekor NE dohányozzon!
Keresés a tartalomban:

Rendelési idő:
HÉTFŐ 9.00 - 19.00
KEDD 9.00 - 19.00
SZERDA 9.00 - 19.00
CSÜTÖRTÖK 9.00 - 16.00
PÉNTEK 9.00 - 13.30


HEDENTTAL- Fogorvosi Rendelő

Cím: Budapest, Üllői út. 14 1/2
Tel: 06-1-266-9558
Mobil: 06-20-401-8561

Rendelési idő:
Hétfő - Kedd - Szerda - Csütörtök: 09:00 - 19:00
Péntek: 9:00 - 12:00