Parodontológia (fogágy és ínykezelések)


Fogágy-, és ínykezelések

Napjaink legrohamosabban fejlődő fogászati területe a parodontológia. Ez a tudományág a fog körüli szövetek állapotával foglalkozik. Így az íny, az állcsontok, és a fogat rögzítő szalagok betegségeinek gyógyítása is ide tartozik. Kezdve az egyszerű fogkő eltávolítástól a bonyolult műtétekig, lehetőségek gazdag tárházát jelenti. Modern anyagok, speciális felszereltség, ez az, amit mi nyújtani tudunk. Ehhez kérjük a kellő türelmet pácienseink részéről. A parodontológiai beavatkozások ugyanis sokszor hónapokig, vagy akár évekig elhúzódó kezelés sorozatot jelentenek, mire a végeredményt elérjük.


Ultrahangos fogkő eltávolítás/depurálás:

A fogkő baktériumforrás! Ha nem fordítunk rá kellő figyelmet, ha elhanyagoljuk meglétét, számos további, kellemetlen tünet és baj forrása lehet. Így hosszabb idő elteltével ínygyulladást okoz, ami, ha nem számolják fel, tovább terjed a csontállományra is, és kialakul a fogágybetegség.

Rendelőnkben a kezelések első lépése minden esetben a száj gyulladásmentessé tétele, aminek alapfeltétele az alapos fogkő eltávolítás.

A nem megfelelően tisztított fogak nyaki részein alakul ki, az ott fennmaradt lepedék „elmeszesedése” következtében. A nyálban ugyanis rengeteg olyan ásványi anyag található, amely a lepedékkel reakcióba lépve azt megkeményíti, kicsapja.
Az íny feletti területeken leggyakrabban és legnagyobb mennyiségben az alsó metszőfogak belső, nyelv felé eső, illetve a felső őrlőfogak külső, ajak felé eső felszínén rakódik le.
Eltávolítása fogkefével már nem lehetséges, a szervült fogkövet csak egy speciális, ultrahang rezgéseket kibocsátó készülékkel lehet „lerobbantani” rendelői körülmények között. A kezelés során polírozással még simábbá tesszük a fogak felületét, ezáltal megakadályozva azt, hogy a lepedék újra megtapadhasson.
Fogkő eltávolításra egyénenként eltérő időközönként van szükség. Általában fél-egy éves kontroll az ideális.
Pacemakert viselő pácienseinknél ez a módszer nem alkalmazható.

Íny alatti fogkő eltávolítás, gyökérsimítás, kürettálás/ tasakkezelés:

A fogágy gyulladása a fogat tartó csont pusztulását okozza. A fog és az íny között ilyenkor tasak alakul ki, amiben a fogágy gyulladását okozó kórokozók elszaporodnak. Ha ezt a tasakot kitisztítjuk és ezzel felszámoljuk, a kórokozók eliminálásával a gyulladás is megszüntethető. A csont pusztulását így megállíthatjuk, a fogakat megmenthetjük.

Mozgó fogak sínezése:

Ha a fogak mozgathatósága eléri a kritikus mértéket, de még megmenthetőnek ítéli őket a fogorvos, szükségessé válik a rögzítésük, a további mozgás, és ezáltal elvesztésük megakadályozása érdekében. A sínezés során egy speciális, üvegszálakból szőtt szalagot helyezünk a stabilizálni kívánt fogak belső- vagy rágófelszínére. Ez mintegy egységbe foglalja ezeket a fogakat.


Csontpótlás:

Abban az esetben, ha a fogágybetegség előrehaladott, és a fogak mellett mély tasakok és csontveszteség alakul ki, szükségessé válhat a csont pótlása. Nyitott küret során a tasakok alapos kitisztítása után a defektust csontpótló anyaggal töltjük fel, majd összevarrjuk az ínyt. A speciális, foszfát vegyületeket tartalmazó csontpótló anyagot néhány héten belül erek növik be. Ez a beültetett anyag mintegy ”magot” képezve serkenti a csontképződést, vázat ad, illetve része is lesz az újonnan kialakuló szövetnek. Ideális estben több milliméternyi új csontszövetet nyerhetünk, így a már mozgó, meggyengült fogak újra stabilizálódhatnak.

Ínyplasztika – szabad lebeny átültetés:

Vékony ínyszövet esetén gyakran előfordul, hogy az íny visszahúzódik és a fognyak fedetlenné válik, ami hidegre érzékeny lehet, illetve esztétikai problémákat okozhat. A probléma hátterében helytelen, túl erős fogmosási szokás, fogszabályozó kezelés, gyulladás, esetleg örökletes tényezők állhatnak.
Ilyenkor célunk az íny megvastagítása és az ínyszél visszahelyezése.
A műtétről pár szóban: finom metszést ejtünk a fog és az íny találkozásánál, majd fellazítjuk az ínyt. Kötőszövetet veszünk a szájüreg más részeiből (pl.: a szájpadlásból vagy az alsó leghátsó fog mögül). Ezt a kötőszövetet átvarrjuk az érintett területre. Mivel a gyógyulás során sokat változik az íny kontúrja, és végleges hámtapadás csak kb. fél év alatt alakul ki, a páciens részéről nagy türelem szükséges.  

Nyitott küret (műtéti ínytisztítás):

Előrehaladott fogágybetegség esetén a gyulladás már nem csak az ínyszélt érinti, hanem mélyebbre hatol, és úgynevezett tasakok alakulnak ki. Ezekben a tasakokban veszélyes baktériumok tanyázhatnak, a mélyén ínyalatti fogkő és gyulladásos szövet szaporodhat fel, miközben a fogat körülvevő rögzítő apparátus (pl.: csont) folyamatosan pusztul. Ezt a folyamatot a tasakok alapos kitisztításával (küret) lehet megállítani. A műtét lényege, hogy a fog és az íny találkozásánál finom metszést ejtünk, az ínyt „lehajtjuk”, így láthatóvá válik a tasak legmélyebb pontja is. Ezt alapos tisztítás követi, végül az ínyt néhány öltéssel összevarrjuk. Nagyon jó egyéni szájhigiénével és rendszeres orvosi kontrollal a fogágy pusztulása megállítható, sőt regeneratív anyagok felhasználásával javulás érhető el.

Fogcsikorgatás (bruxizmus), fogszorítás

Az éjszakai fogcsikorgatás jelensége mindenekelőtt ideges típusú embereknél fordul elő, de általában az emberek 25-30%-nál jelentkezik és ebben a magas számban még nincsenek benne azok akik csak alkalmanként, stresszesebb időszakokban csikorgatják fogaikat. Ha valaki éber állapotban, tehát akaratlagosan csikorgatja a fogát, csak egy töredékét használja fel annak az erőnek, amivel a folyamat éjszaka működik.

A szokásos rágás során a harapás ereje mintegy 5 kilopondot tesz ki (fogorvosi mértékegység), ez tudatos-akaratlagos erős harapás alatt 7 kilopondig mehet fel. Ezzel szemben a fogcsikorgató az éjjeli alvás REM-fázisa -- (Az alvásnak jellegzetes fázisa a gyors szemmozgással járó (Rapid Eye Movement=REM-) periódus) -- alatt öntudatlanul 25 kp erőt is kifejthet! Ebben a fázisban kikapcsol az a védő reflex ami megakadályozza ezt az extrém erőkifejtést. Éppen a fogcsikorgatás az, ami számunkra jól jellemzi azokat a hihetetlen erőket, amelyek az alvás bizonyos fázisaiban kialakulnak.

A fogcsikorgató alvónak a partnere tudja ezeket a legjobban megfigyelni, míg az illető a káros következmények miatt keresi fel a fogorvost. Az állkapcsok hatalmas erejű összepréselése ugyanis nemcsak a hosszanti tengely mentén érinti a fogakat (préselés), hanem oldalirányú emelőhatás is jelentkezik (csikorgatás). Ezáltal nemcsak a fogzománc károsodik, hanem a különböző fogpótlásokban is kár keletkezhet, például fém-kerámia fogpótlásokról lepattanhat a kerámia, a tömések letörhetnek. Fogkopásoknak a legtipikusabb helye a szemfogakon van, ott lehet legelőször észlelni a problémát. Ezenkívül fogágybetegségnek is lehet kiváltója, következménye lehet a fogak meglazulásának.

Az éjszakai fogcsikorgatást és a fogak összeszorítását az orvosi szaknyelv a bruxizmus névvel illeti. Éber állapotban sokan nem is képesek utánozni ezt az olykor félelmetes hangokat csiholó, máskor teljesen hangtalan szájmozgást, ezért rejtve maradhat, mit csinálnak éjszaka. Ezek a betegek néha reggelenként erős kétoldali rágóizom-fájdalmakkal ébrednek, mivel az izmok éjszakai túlterheltsége még a rágóízületek elhasználódás miatti elváltozásait is előidézheti.

Az éjszakai fogszorítás ugyan nem betegség, csupán szervezetünk egy logikus válaszreakciója, mégis terápiára szorul, mert hosszú távon nemcsak fogászati panaszok – fogpótlások lepattanása, letöredezése, fog rágófelszínének kopása, fognyaki kopások és érzékenység, a rágóizomzat fájdalmassága, az ízület kattogása, fogak meglazulása stb. jelentkezhet -, hanem más betegségek kialakulásához is hozzájárulhat: állkapocs izületi fájdalomhoz, migrénhez, ismeretlen eredetű fülzúgáshoz vagy arcüreg-fájdalmakhoz vezethet.

Fogágybetegséggel kapcsolatos sebészeti műtétek után is ajánlott harapásemelő viselése az esetleges recidívák kialakulása miatt. Ezekben az esetekben az érintett területen csökkenteni tudjuk a terhelést, ami az egyébként is meggyengült fogak számára igen fontos szempont.

Okok: Stressz: Ha figyelünk, koncentrálunk, erőlködünk, ösztönösen összeszorítjuk fogunkat. Az általános készenléti állapot másik eleme, hogy a vázizmok megfeszülnek. A második ok, amikor az alsó és felső fogak kiegyensúlyozatlan érintkezése a rágószervet egyfajta keresésre készteti. Ha a fogsor szabálytalan, akkor ilyen nyugalmi pozíció valójában nincs, így a hosszas "keresgélés" lényegében fogcsikorgatást eredményez, így a csontos állkapocs tartóapparátusában is meglazulnak a fogak.

Terápia, megoldás : a harapásemelő.

A frontfogakra felhelyezett készülék az ötödik agyidegen (a trigeminuson) keresztül olyan védő reflexeket vált ki, amelyek meggátolják a fogszorítást. A hatást további biomechanikai tényezők is erősítik. A készülék neve az NTI-tss rövidítés, ami annyit tesz: nociceptív trigeminális inhibíciós tenzió szupressziós szisztéma, kicsit közérthetőbben; az ötödik számú agyidegen keresztül védő reflexek kiváltásával a szorítás gátlását létrehozó rendszer.
A készüléket minden este fel kell helyezni, de az is lehet, hogy megtanítja gazdáját a fogcsikorgatás abbahagyására. Kicsi, így nem zavar elalváskor, mellékhatása nem ismert. Elkészítése és felhelyezése az eljárást ismerő fogorvos feladata.

A sin megakadályozza a közvetlen (fogról fogra való) ráharapást. Ezzel ugyan csökkentik a tünet következményeit, a fogcsikorgatás káros hatásait, de a tulajdonképpeni probléma nem oldódott meg.

Fognyakaimon ék alakú hiányokat találtam, mi lehet az oka?

A fogak nyaki részén megjelenő ék alakú hiányok a fogak túlterhelésére figyelmeztetnek. Leggyakoribb oka az éjszakai fogszorítás, fogcsikorgatás. Mindenképpen ajánlatos fogorvoshoz fordulni a problémával, mert a probléma eredményesen kezelhető egy NTI® harapásemelő készülékkel.

Fogaim fokozottan kopnak. Mi lehet az oka?

A fogak fokozott kopása, hasonlóan az ék alakú fognyaki hiányokhoz, éjszakai fogszorításra vagy fogcsikorgatásra utalnak. Legkorszerűbb terápiája az NTI® miniatűr harapásemelő készülék.

Miért ajánlott az NTI® harapásemelő készülék, és miben különbözik a hagyományos síntől?

A tünetek mérsékelhetőek egy harapásemelő sín készítésével, de az oki terápiában az NTI® harapásemelő készülék jelenthet megoldást. Működése azon alapul, hogy a fogakat ért koccanások szájnyitási reflexet váltanak ki. Így valóban képes megszüntetni a fogszorítást. Ezzel szemben a hagyományos harapásemelő sín nem szünteti meg a fogszorítást, csupán a fogakat védi, azonban az állkapocsízület túlterhelését nem akadályozza meg.Keresés a tartalomban:

Rendelési idő:
HÉTFŐ 9.00 - 19.00
KEDD 9.00 - 19.00
SZERDA 9.00 - 19.00
CSÜTÖRTÖK 9.00 - 16.00
PÉNTEK 9.00 - 13.30


HEDENTTAL- Fogorvosi Rendelő

Cím: Budapest, Üllői út. 14 1/2
Tel: 06-1-266-9558
Mobil: 06-20-401-8561

Rendelési idő:
Hétfő - Kedd - Szerda - Csütörtök: 09:00 - 19:00
Péntek: 9:00 - 12:00